Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prevremeno rođenje deteta Fondacija Od srca sa ljubavlju

Prevremeno rođenje deteta – uzroci, posledice i prevencija

Prevremeni porođaj se definiše kao porođaj koji se dogodi pre 37. nedelje trudnoće. Ova vrsta porođaja može se desiti iz različitih razloga, uključujući medicinske probleme, promenljive načine života i komplikacije u trudnoći.

Kako je zdravstvena nega žena i deteta u kontekstu prevremenog rođenja deteta, kao i životni troškovi povezani sa tim uslovima, veoma skupa, prosečna porodica u Srbiji nije u mogućnosti da izdvoji dovoljne količine novca kako bi pomogla svom detetu.

Naš cilj je da udruženim snagama pokažemo humanost na delu. Fondacija Od srca sa ljubavlju namenjena je i osnovana upravo da bi se pružila pomoć i prikupila sredstva za lečenje dece i odraslih – za one kojima je pomoć neophodna.

Svi oni koji žele da nam se pridruže i postanu deo našeg tima mogu se prijaviti za donacije. Jedan čovek ili nekolicina njih ne mogu da urade puno, ali grupa ljudi dobre volje na jednom mestu mogu pomoći svi zajedno i vratiti osmeh na lice deci koju je zadesila cerebralna paraliza. Pokažimo jedinstvo i empatiju, budimo uz naše male borce i neka pobeda mališana bude naša pobeda.

Pored prijave za donatore, postoji i prijava za pomoć. Ukoliko poznajete neko dete kome je potrebna pomoć ili je to neko vama drag, popunite kratak formular fondacije Od srca sa ljubavlju. Naš cilj je da se ujedinimo i sve prepreke koje postoje prebrodimo zajedno.

Prevremeni porođaj ili PTB je medicinski poremećaj koji je jedan od primarnih uzroka za prevremeno rođenje deteta. Kada se materica skupi i grlić materice počne da se širi pre 37. nedelje, to se dešava. Prerano pucanje membrana, hipertenzija izazvana trudnoćom i višestruke trudnoće su medicinski problemi koji mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Faktori rizika za prevremeno rođenje deteta

Prevremeno rođenje deteta takođe može biti uzrokovano faktorima načina života kao što su pušenje, zloupotreba supstanci, loša ishrana i stres. Prevremeni porođaj takođe može biti uzrokovan medicinskim procedurama kao što su indukcija porođaja ili planirana operacija carskim rezom.

Prevremeni porođaj može imati ozbiljne i dugoročne posledice. Prevremeno rođenje deteta za sobom povlači i niz drugih zdravstvenih problema, kao što su respiratorni distres sindrom, infekcije, krvarenja u mozgu i abnormalnosti u razvoju. Takođe je veća verovatnoća da će razviti dugoročne zdravstvene probleme kao što su cerebralna paraliza, smetnje u učenju i problemi sa vidom i sluhom.

Održavanje zdravog načina života i traženje hitne medicinske pomoći za bilo kakve indikacije prevremenog rođenja deteta su ključni načini za izbegavanje prevremenog porođaja. Ovo može uključivati redovno dobijanje prenatalne nege, izbegavanje pušenja i zloupotrebe supstanci i upravljanje stresom. Pored toga, može biti potrebna terapija za osnovne zdravstvene probleme kao što su hipertenzija ili infekcije.

Kućna nega prevremeno rođene bebe

Sama situacija u kojoj se odvilo prevremeno rođenje deteta, kao i njegovo dovođenje u uslove kućne nege može biti emocionalno i teško iskustvo. Ove bebe često zahtevaju specijalizovanu negu i pažnju i mogu biti predisponirane na niz zdravstvenih problema.

Jedna od prvih stvari koje roditelji prevremeno rođenog deteta moraju da urade je da nauče o zdravstvenom stanju svog deteta i nezi koja će im biti potrebna. Hranjenje, odevanje i kupanje bebe, kao i obezbeđivanje bilo kakvih lekova ili tretmana, mogu potpasti u ovu kategoriju.

Štaviše, od ključne je važnosti da roditelji traže pomoć od porodice, prijatelja i zdravstvenih radnika. Ovo im može pomoći da se izbore sa mentalnim i fizičkim poteškoćama u brizi o prevremeno rođenoj novorođenčadi, a istovremeno će osigurati da njihovo dete dobije najbolju moguću negu.

Važnost majčinog mleka za prevremeno rođenje deteta

Majčino mleko je neophodno za sve bebe, ali je posebno važno za prevremeno rođene bebe. Majčino mleko snabdeva sve hranljive materije koje su nedonoščetu potrebne da raste i napreduje, kao i esencijalna antitela i komponente za jačanje imuniteta koje mogu pomoći bebi da izbegne infekcije.

Jedna od najvažnijih prednosti majčinog mleka za prevremeno rođenu bebu je ta što pomaže da se hrani njihov sistem za varenje u razvoju. Majčino mleko, za razliku od formule, lakše se vari i apsorbuje, što može pomoći u smanjenju rizika od infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Takođe je dokazano da majčino mleko pomaže razvoju mozga i poboljšava dugoročne zdravstvene rezultate kod prevremeno rođenih beba. To je zbog prisustva esencijalnih masnih kiselina i minerala za rast mozga.

Prevremeno rođena deca sa hipertonijom i hipotonijom

Prevremeno rođene bebe mogu biti pogođene hipertonijom i hipotonijom dok rastu i razvijaju se. Hipertoniju karakteriše viši tonus mišića, što otežava slobodno kretanje novorođenčeta, a hipotoniju smanjen tonus mišića, što otežava bebi da održava sopstvenu težinu.

I hipertonija i hipotonija mogu ometati sposobnost prerano rođene bebe da postigne razvojne prekretnice uključujući puzanje, hodanje i sedenje. Oni takođe mogu povećati verovatnoću razvoja drugih zdravstvenih problema, kao što su skolioza i problemi sa zglobovima.

Veoma je važno potražiti pomoć fizioterapeuta koji je specijalizovan za bavljenje prevremeno rođenim bebama za lečenje ovih problema. Ovaj terapeut može da sarađuje sa roditeljima i bebom kako bi kreirao personalizovani plan terapije koji se bavi individualnim zahtevima bebe.

Terapija masaže prevremeno rođene bebe

Terapija masažom je isproban i pravi tretman za nedonoščad. Ova vrsta terapije nežno masira bebine mišiće i kožu, čime se poboljšava cirkulacija, tonus mišića i stimuliše opšti rast i razvoj.

Terapija masažom, pored svojih fizičkih prednosti, može biti umirujuća za prevremeno rođene bebe. Ovo može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju obrazaca spavanja, što može poboljšati opšte zdravlje i blagostanje.

Rad sa terapeutom koji je vešt u radu sa prevremeno rođenom bebom je od suštinskog značaja za izvlačenje maksimuma iz terapije masažom. Ovaj terapeut može pomoći da se masaža obavi bezbedno i efikasno, kao i da pruži savete o tome kako da se masaža uključi u svakodnevnu rutinu nege bebe.

Ukratko, prevremeno rođenje može imati ozbiljne posledice i za bebu i za roditelje. Međutim, uz adekvatnu negu i podršku, moguće je promovisati zdravlje i razvoj prevremeno rođene bebe. Ovo može uključivati obezbeđivanje odgovarajuće ishrane, traženje pomoći od zdravstvenih radnika i korišćenje tretmana kao što je masaža. Razumevanjem uzroka, posledica i tretmana prevremenog porođaja, roditelji se mogu osećati bolje pripremljenim i osnaženim da podrže svoju prevremeno rođenu bebu na njihovom putu ka zdravlju i dobrobiti.

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now