Bezglutenska ishrana podrazumeva ishranu i unošenje hrane bez glutena, proteina koji je sastavni deo brojnih žitarica, kao što su pšenica, ječam i raž, ali i svih proizvoda nastalih njihovom preradom. Ovakav način ishrane jedan je od osnova lečenja autoimune bolesti – celijakije, kao i stanja povećane metaboličke osetljivosti, poznatijeg kao intolerancija na gluten.

Bezglutenska ishrana – Osnove, prednosti i saveti za plan obroka
Namirnice koje je potrebno isključiti tokom bezglutenske ishrane jesu one koje sadrže pšenicu, ječam i raž, ali i one koje imaju skriveni gluten, koji tokom procesa proizvodnje dospeva u hranu. Neke od namirnica koje izazivaju takvu reakciju „kontaminiranu” glutenom su: začini, sosevi, industrijski gotovi proizvodi, prerađevine od mesa i ribe. Takođe, od napitaka je potrebno izbegavati instant kafe i čajeve, kao i industrijske voćne sokove.
Sa druge strane, namirnice koje mogu da konzumiraju osobe koje su na režimu bezglutenske ishrane su: kukuruz, pirinač, heljda, kinoa, orašasti plodovi, sveže ili termički obrađeno voće i povrće, domaće mesne prerađevine, riba, jaja, mleko, ulja i masti, kafa (od licenciranog proizvođača) i čajevi.
Generalni savet za osobe koje su na bezglutenskoj ishrani je praktikovanje pripreme obroka kod kuće, tokom kojeg će biti korišćene sveže namirnice, kao i deklarisani proizvodi bez glutena.
Bezglutenska ishrana – recepti
Kao što smo već napomenuli, osnova zdrave bezglutenske ishrane je manja upotreba prerađenih namirnica i testenine, a veća zastupljenost voća, povrća i mesa. Gotovo svako jelo može biti prilagođeno bezglutenskoj ishrani, a primer jednog takvog recepta je priprema bezglutenskog hleba.
Za pripremu bezglutenskog hleba potrebno je kombinovati više vrsta brašna (bezglutensko brašno i brašno od heljde) i semenke suncokreta, lana i bundeve, radi punijeg ukusa. U izmrvljen kvasac dodati vrh kašičice šećera, brašna i malo mleka, pa potom sačekati da smesa nadođe. Sa druge strane 300g bezglutenskog brašna i 200g brašna od heljde pomešati, dodati kašičicu soli, kao i pripremljene semenke. Zatim u suve sastojke sipati 500 ml tople vode i kafičicu do dve masti. Sve sastojke izmešati i dodati nadošli kvasac. Smesu prebaciti u pleh i peći 50 minuta na 200 stepeni. Ovako pripremljen hleb se može kombinovati sa kajganom, uz dodatak mleka ili jogurt, kao primer zdravog, bezglutenskog doručka.

Bezglutenska ishrana kod dece
Prisustvo glutena u ishrani opasno je za onu decu kojoj je dijagnostikovana celijakija ili intolerancija na gluten. U tom slučaju, na roditeljima je jako odgovoran zadatak da kupovinu i pripremu hrane prilagode bezglutenskoj ishrani i svojim mališanima obroke učine zanimljivim i ukusnim. Pored same pripreme hrane, potrebno je povesti računa o tome da se deca, zbog specifičnijeg načina ishrane, ne osete usamljena u društvu svojih vršnjaka. Tada u pomoć mogu priskočiti bezglutenske pice, perece i torte, kao i sva ostala „dečija“ hrana.
Saveti za roditelje
Prilikom pripreme obroka potrebno je balansirati između ukusa, potreba dece, ali i nutritivnih vrednosti hrane koja će mališanima obezbediti sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Za pripremu doručka može poslužiti smuti od smrznutog voća, meda ili šećera i jogurta, bezglutenske palačinke ili sendvič od bezglutenskog hleba.
Za užinu deca mogu da pojedu omiljenu voćku ili pire od kuvanog voća, zaslađeno medom i cimetom. Špagete bez glutena sa domaćim sosom, domaća krem ili paradajz supa, su samo neki od predloga za ručak, dok mafini od bundeve, šargarepe i tikvice mogu poslužiti kao opcija za zdravu večeru.
Ukoliko se kao roditelj nađete u situaciji u kojoj je neophodno da vašem detetu obezbeđujete bezglutenske obroke, možete pružiti podršku svom mališanu, tako što ćete u krugu porodice konzumirati istu hranu, pripremljenu na isti način.
Zaposlenima u Meridian fondaciji zdravlje je osnova kvalitetnog života i o njemu se treba brinuti u svakoj životnoj dobi, bez obzira na starost i broj godina. Adekvatnom brigom o zdravlju i životima svih naših građana ostvaruju se mnogi kolektivni benefiti koji u krajnjoj meri za cilj imaju izgradnju jednog zdravijeg i prosperetnijeg društva.