Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sava Zdravković ima novu harmoniku i ide na akademiju!

„Zahvaljujući Meridianovoj fondaciji, Sava će moći da upiše muzičku akademiju“, izjavio je otac Radovan

Život piše romane, a dirljiva priča o Savi Zdrakoviću rekordnom brzinom je dobila svoj epilog. Fondacija Meridian obezbedila je harmoniku, a talentovani Sava Zdraković nastavlja da sanja svoj dečački san!

Sava je učenik srednje muzičke skole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i jedan je od najvećih muzičkih talenata i zaljubljenika u harmoniku, ne samo u Srbiji. Svoj put ka najvećim virtuozima ovog instrumenta započeo je 2015. godine, sa nepunih 10 godina, a podjednako zadivljujuće svira tradicionalne narodne melodije, klasičnu muziku i domaće i svetske pop hitove.

Kao što to biva sa svim pričama o genijalnim ljudima, i ova počinje sasvim slučajno. Rođen je u muzičkoj porodici, otac Radovan ranije je svirao gitaru, pa Sava prve muzičke korake pravi uz oca – muzičke taktove i note momentalno usvaja svirajući harmniku, kao i svaki apsolutni sluhista.

O rezultatima koje ostvaruje na domaćim i međunarodnim takmičenjima domaća javnost već je upoznata – na kojem god da se pojavi, prva tri mesta gotovo da su „rezervisana“ – a priča o njegovom zadivljujućem talentu nedavno je još jednom prostrujala svim domaćim medijima.

Slediti svoje snove i raditi na talentu, svi znamo, traži međutm i ogromna materijalna odricanja. Da bi nastavio da razvija dar za muziku koji se retko sreće, paralelno sa redovnim školovanjem gde je odličan učenik, Sava svakog petka putuje u Niš kako bi talenat za harmoniku usavršavao na dodatnim časovima. Roditelji su se već odrekli svega kako bi svom sinu priuštili da se usavršava u onome što najviše voli, ali bez kupovine najsavremenije harmonike njegovo dalje muzičko školovanje i Savin veliki san – da zavšri muzičku akademiju – jednostavno nisu mogući.

Još jednom potvrđujući da ima sluha za talente na svim poljima – u oblasti sporta, nauke, umetnosti i kulture – Meridianova Fondacija „Od srca sa ljubavlju“ istog je časa reagovala i svojom donacijom omogućila da Sava dobije instrument kakav i dolikuje njegovom nesvakidašnjem talentu. Na taj način izbegnuto je da se problem prevaziđe rasprodajom i poslednjeg dela porodične imovine ili još gore – odustajanjem od daljeg muzičkog školovanja.

Sava još od svoje devete godine svoje slobodno vreme svakodnevno provodi uz harmoniku i vežbanje sa profesorom. Ne postoji žanr koji nije u stanju da svira i dočara kao da ste na koncertu, samo što o tome nerado sam govori. Od srca hvala Meridianu na ovom poklonu jer zahvaljujući vama, Sava će moći da upiše muzičku akademiju za dve godine, ali već tokom ovog leta počinje pripreme za prijemni ispit. Zaista bi bio veliki greh da se ovakav talenat dalje ne razvija – reči su Savinog oca, Radovana Zdrakovića, nakon poziva kompanije Meridian koja je odlučila da novom harmonikom usreći porodicu Zdravković i pomogne Savi da ostvari svoj dečački san.

Majstor za harmoniku i čudo od deteta „pretplaćeno“ na nagrade

Ovo su samo neke od nagrada koje je Sava Zdravković do sada osvojio:

  • Međunarodno takmičenje u Knjaževcu, prvo mesto
  • Međunarodno takmičenje u Beogradu, drugo mesto
  • Međunarodno takmičenje u Paranicu, drugo mesto
  • Međunarodno takmičenje u Soko Banji, narodna muzika, drugo mesto
  • Međunarodno takmičenje u Jagodini, drugo mesto
  • Međunarodno takmicenje u Leskovcu, prvo mesto
  • Međunarodno takmičenje u Topoli, prvo mesto
  • Republičko takmičenje u Zrenjaninu, prvo mesto
  • Republičko takmičenje u Knjaževcu, drugo mesto

Program podrške kulturi Fondacije „Od srca sa ljubavlju“

U periodu kada su kultura i umetnost bili u drugom plan zbog pandemije, Meridian fondacija započela je svoj ambiciozni program oživljavanja domaće kulturne scene. Umetnici spadaju u još jednu ugroženu grupu koji su u protekle tri godine u najvećem delu bili sprečeni da rade ono u čemu su najbolji. Tako je ova kompanija novčano podržala i Zadužbinu Ilije M. Kolarca, čiji su koncerti klasične muzike, predavanja i učenje stranih jezika od posebnog nacionalnog značaja u razvoju društva znanja, kulture i umetnosti.

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now